Designing a sustainable employment pattern in the agriculture sector consistent with the general policies of employment announced by the Supreme Leader of the Revolution

Document Type : Research Paper

Authors

1 Department of Management, Faculty of Humanities, Islamic Azad University, Boroujerd Branch, Iran

2 Professor Assistant, Faculty of Entrepreneurship, University of Tehran

3 Department of Management, Ali Abad Katoul Branch, Islamic Azad University, Ali Abad Katoul, Iran

Abstract

The increase in the population of the country over the past decades and the increase in the supply of labor force against demand has made unemployment and employment a major issue under discussion in the national development programs. A significant proportion of workers in each country, especially in developing countries, are employed in rural areas. Meanwhile, the present study aims to design a sustainable employment pattern consistent with the meta employment policies stated by the Supreme Leader in the agricultural sector. The research is an exploratory mixed one, the qualitative data of which is gathered through experts' interviews and quantitative one is gathered by means of questionnaire from experts in the field, and they are analysed with Atlas Ti Software in the qualitative sector, and SPSS and Amos Software in the quantitative part. The findings led to the identification of the effective factors, underlying factors and intermediary factors, and ultimately the design of a sustainable employment pattern in the agricultural sector was fulfilled.

Keywords


  • فهرست منابع و مآخذ

    الف. فارسی

    • احسانی‌فر، تهمینه؛ رستمی، فرحناز؛ نادری، نادر و رضایی، بیژن (1395)، «موانع و راهکارهای توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی»، نشریه کارآفرینی در کشاورزی، جلد 3، شماره 2، صص 16-1.
    • استراوس، انسلم و جولیت کربین، (1396)، «مبانی پژوهش کیفی، فنون و مراحل تولید نظریه زمینه‌ای»، ترجمه ابراهیم افشار، تهران، نشر نی.
    • پناهی، لیلا؛ پیشرو، حمدالله و شاهقلی، محمدصادق (1395)، «بررسی موانع کارآفرینی در مناطق روستایی شهرستان مرودشت در جهت کاهش بیکاری»، فصلنامه جغرافیایی سرزمین، سال سیزدهم، شماره 50، صص 107-120.
    • خیرمند، مرضیه (1393)، «کارآفرینی سبز، راهی جدید به‌سوی اقتصاد سبز»، ماهنامه کارآفرین ناب، شماره 39، صص 26-22.
    • دانایی‌فرد، حسن و امامی، سید مجتبی (1388)، «استراتژی‌های پژوهش کیفی: تأملی بر نظریه‌پردازی داده‎بنیاد»، اندیشه مدیریت، سال اول، شماره دوم، صص 69-97.
    • رضایی، بیژن؛ کهریزی، دانیال و نجف‏پور، هدا (1395)، بررسی موانع و چالش‌های توسعه کارآفرینی سبز در بخش کشاورزی، نشریه کارآفرینی در کشاورزی، جلد سوم، شماره اول، صص 53-35.
    • زرگرپور، رسول؛ حاتمی، حمیدرضا؛ حیدری، نادر؛ عباس زارع، عباس و مرسلی، ادریس (1395)، «نقش اقلیم و عوامل زیست‌محیطی در ارتقای بهره‌وری آب کشاورزی ‌ایران»، فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات بین ‌رشته‌ای دانش راهبردی، صص 148-125.
    • سپه‌پناه، مرجان و موحدی، رضا (1394)، «کارآفرینی پایدار رویکردی نو در کشاورزی»، نشریه کارآفرینی در کشاورزی، جلد دوم، شماره اول، بهار، صص 36-19.
    • عبدالله‏زاده، غلامحسین و شریف‌زاده، محمد شریف (1393)، «تلفیق پایداری در فرآیند کارآفرینی: تبیین مفهوم، ضرورت و ملزومات کارآفرینی پایدارگرا و کسب و کار سبز»، نشریه کارآفرینی در کشاورزی، جلد اول، شماره سوم، پاییز، صص 63-39.
    • علی‏زاده قناد، نازنین و مبهوت، محمدرضا (1394)، «بررسی اصول توسعه پایدار در تبیین جایگاه شهر پایدار»، همایش بین‌المللی نوآوری و تحقیق در هنر و علوم انسانی.
    • فرجی سبکبار، حسنعلی؛ ملایی، نادر و هاجری، بهرام (1394)، «تحلیل فضایی الگوی اشتغال در بخش‌های عمده فعالیت نواحی روستایی ایران»، فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی، سال چهارم، شماره 1، بهار، پیاپی 11، صص 14-1.
    • مبینی دهکردی، علی؛ پورصادق، ناصر؛ بهروزی لک، غلامرضا و حسینی نیا، غلامحسین و نصرتی، علی‌رضا (1395)، «آسیب‌شناسی طرح‌های ملی توسعه اشتغال»، فصلنامه علمی پژوهشی مطالعات بین ‌رشته‌ای دانش راهبردی، صص 7-32.
    • موحدی، رضا و یعقوبی فرانی، احمد (1391)، «درآمدی بر کارآفرینی روستایی»، همدان، نشر دانشگاه بوعلی سینا.
    • مؤمنی هلالی، هادی و مؤذن، زینب (1394)، «مروری بر موانع توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی»، نشریه کارآفرینی در کشاورزی، جلد 2، شماره 1، صص 124-111.

     

    ب. انگلیسی

    • Ali Zahedi; Ralf Otterpohl (2015): Towards Sustainable Development by Creation of Green Social Entrepreneur's Communities. 12th Global Conference on Sustainable Manufacturing. Procedia CIRP 26 (2015 ) 196– 201.
    • Antal, Miklós (2014): Green goals and full employment: Are they compatible? Ecological Economics 107 (2014) 276–286.
    • Arif Sari; Murat Akkaya: Contribution of Renewable Energy Potential to Sustainable Employment, 5th International Conference on Leadership, Technology, Innovation and Business Management, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 229 (2016 ) 316 – 325.
    • Bianco, Adele (2016): Green Jobs and Policy Measures for a Sustainable Agriculture. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 8 (2016 ) 346 – 352.
    • Daniela Stefanescu; Angela On (2012): Entrepreneurship and Sustainable Development in European Countries before and during the International Crisis. 8th International Strategic Management Conference. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 58 (2012 ) 889 – 898.
    • DeLonge Marcia S, Albie Miles b, Liz Carlisle (2016): Investing in the transition to sustainable agriculture. Environmental Science & Policy, 55: 266–273.
    • Han Jun; He Xiang (2011): Development of Circular Economy Is A Fundamental Way to Achieve Agriculture Sustainable Development in China. Energy Procedia 5 (2011) 1530–1534.
    • Kai Hockerts; Rolf Wüstenhagen (2010): Greening Goliaths versus emerging Davids — Theorizing about the role of incumbents and new entrants in sustainable entrepreneurship. Journal of Business Venturing, 25 (2010) 481–492.
    •  Kassu Jilcha; Daniel Kitaw (2017): Industrial occupational safety and health innovation for sustainable development. Engineering Science and Technology, an International Journal, 20 (2017) 372–380.
    •  Mugambiwa, S.S. & Tirivangasi, H.M., 2017, ‘Climate change: A threat towards achieving “Sustainable Development Goal number two” (end hunger, achieve food security and improved nutrition and promote sustainable agriculture) in South Africa’, Jàmbá: Journal of Disaster Risk Studies, 9(1), a350. https://doi.org/10.4102/ jamba.v9i1.350
    • Nikolaoua, E.I., Ierapetritis, D., and Tsagarakis, K.P. 2011. An evaluation of the prospects of green entrepreneurship development using a SWOT analysis. International Journal of Sustainable Development and World Ecology, 18(1): 1-16.
    • Pacheco, D.F., Dean, T.J., and Payne, D.S. 2010. Escaping the green prison: Entrepreneurship and the creation of opportunities for sustainable development. Journal of Business Venturing, 25(5): 464–480.
    • Spence, M., Gherib, J.B.B., and Biwolé, V.O. 2011. Sustainable Entrepreneurship: Is Entrepreneurial Will Enough? A North-South Comparison. Journal of Business Ethics, 99(3): 335-367.
    • Viola Immacolata; Antonella Pontrandolfi; Alberto Manelli (2016): The Employment Crisis and Green Orientation in Agriculture: New Educational Models. Agriculture and Agricultural Science Procedia, 8 (2016 ) 560 – 565.
    • Yeter Demir Uslu; Yasemin Hancıoğlu; Erol Demir. (2015). Applicability to Green Entrepreneurship in Turkey: A Situation Analysis. World Conference on Technology, Innovation and Entrepreneurship. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 195 (2015 ) 1238 – 1245.